Vanliga frågor och svar


För hyresgästen


Vad behöver jag göra för att vara berättigad till akutboende?

För att du ska vara berättigad till akutboende genom Örebro studentkår finns det tre kriterier du måste uppfylla. 1. Du ska vara ny student vid Örebro universitet. 2. Du ska stå i kö till ÖBO:s bostadsgaranti alternativt kunna uppvisa bevis på att du har ett annat boende att flytta till (exempelvis hyreskontrakt). 3. Du ska ha ett medlemskap i Örebro studentkår.

Var kommer jag geografiskt att få bo i akutboendet?

Projektledaren försöker alltid att placera dig så nära campus som möjligt eller lyssna på övriga önskemål för att det ska underlätta för dig men det finns inga garantier för var du kommer att bli tilldelad ett akutboende.

Hos vem kommer jag att bo?

Oftast är det andra studenter, föredetta studenter eller privatpersoner som ställer upp som hyresvärdar till akutboendet.

Kan jag ha önskemål om vem jag vill bo hos?

Du kan alltid ha önskemål om ditt akutboende och projektledaren försöker alltid att bemöta dem så gott det går. Det är viktigt att komma ihåg att akutboendet är en tillfällig nödlösning och en sista utväg vilket gör att personliga önskemål tyvärr inte alltid kan uppfyllas.

Hur betalar jag in min hyra?

Din hyra betalar du in till Örebro studentkår via Swish, mer instruktioner på när inbetalningen ska ske kommer du att få av projektledaren.

Vad händer om något går sönder i akutboendet?

Olyckor kan alltid hända och om det är du som hyresgäst som har orsakat skadan får du betala den eventuella ersättningen till din hyresvärd.


För hyresvärden


Vad behöver jag göra för att bli hyresvärd?

För att bli hyresvärd behöver du skriva ut kontraktet för hyresvärdar, fylla i det och sedan posta eller lämna i brevlådan utanför studentkårens kansli.

Vad för boende behöver jag kunna erbjuda?

Då akutboendet är en tillfällig nödlösning i väntan på annat boende är kraven inte höga. Du måste kunna erbjuda en sovplats (säng madrass eller fullgjord soffa), möjlighet att kunna laga mat och möjlighet att kunna sköta sin hygien. Tänk också på att det inte ska vara för trångt. En tumregel är att det inte bör bo fler än två personer på 18 kvm, alltså ett korridorsrum.

Hur och när får jag betalt?

Hyran betalas ut till hyresvärden i en klumpsumma efter att projekttiden för akutboendet har löpt ut.