Sjukt vanligt! – Örebro studentkårs kampanj om psykisk ohälsa

28 MARS – 1 APRIL
VARJE DAG MELLAN 12:00-13:00

Måndag

Föreläsning:
Previa

Sal L3

Tisdag

Föreläsning:
RFSU

Aula Nova

Onsdag

Föreläsning:
Therese Albrechtson

Aula Nova

Torsdag

Cookalong med Grythyttan

Digitalt via Zoom

Fredag

Föreläsning:
RFSL

Aula Nova

Om #sjuktvanligt

Psykisk ohälsa kommer i många olika slags former och är #sjuktvanligt. Oftast syns den inte på utsidan och många lider i det tysta. Att den mentala hälsan ska tas på lika stort allvar som den kroppsliga hälsan är något som borde vara en självklarhet, tyvärr åsidosätts den alltför ofta.

Örebro studentkårs kampanj med namn #sjuktvanligt är en uppskattad och återkommande kampanj för att belysa psykisk ohälsa bland studenter. Våren 2022 återkommer kampanjen i form av en temavecka där studenter kommer ges möjlighet att ta del av verktyg för att hantera och förebygga psykisk ohälsa. Varje dag under vecka 13 kommer vi hålla en föreläsning eller aktivitet kring det aktuella ämnet mellan 12:00-13:00.

Alla som är intresserade är varmt välkomna, ingen föranmälan krävs. Dessutom får de 50 första besökarna varje dag en goodie-bag från Örebro studentkår.

Föreläsing med Previa

Jessika Alderholm, psykolog på Previa, föreläser om psykisk ohälsa och bemötande.

Plats: Sal L3

Föreläsning med RFSU

Varför kunskap spelar roll för sexuell och psykisk hälsa
Hälsan påverkas av många olika saker och det är inte alltid lätt att veta vad det är eller vad en ska göra för att må bättre. Det är särskilt sant för sexuell hälsa. RFSU jobbar i sin sexualupplysning med ett lustperspektiv på det mesta. Relationer, sex och lusten att lära sig mer för att själv kunna fatta beslut som är avgörande för just den egna hälsan. Under samtalet pratar vi sexuell hälsa, psykisk hälsa, sex och relationer och varför sexualupplysning är viktigt.

Sal: Aula Nova

Föreläsning med Therese Albrechtson

Therese Albrechtsons föreläsningar förknippas med mycket energi och många tänkvärda tankar som gör att man som åhörare vill skapa förändring. Therese står på flera föreläsningsben, men gemensamt för alla ämnen är att hon inte bara ger inspiration, mod och framtidstro, utan också konkreta verktyg.

Hennes föreläsningar handlar ofta om stress, press, psykisk ohälsa och ett hållbart liv. Therese föreläser också mycket om kvinnor i karriären, utbrändhet och jämställdhet.

OBS. Therese ersätter ordinarie föreläsare Fredric Bohm.

Sal: Aula Nova

Cookalong med Grythyttans kårsektion

Studenter från Campus Grythyttan bjuder in till en digital cookalong med fokus på näringsrik mat. På menyn står en smarrig vegetarisk linsgryta.

Zoom-länk: https://oru-se.zoom.us/j/65145723036

Ingredienser till linsgrytan:
2 ½ dl linser
1 mellan stor morot
4 normala potatisar
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk Garam Masala
6 dl vatten
2 dl kokosmjölk
400 gram krossade tomater
Salt och peppar efter smak
2 msk Tomatpuré
2 dl broccoli (fryst eller färsk)
2 msk limejuice
1 msk créme fraiche till severing
Rapsolja till stekning

Föreläsning med RFSL

RFSL Utbildning kommer och håller ett lunchpass om normkritik och hbtqi-begreppen, med en kort fördjupning i hälsa och livsvillkor hos hbtqi-personer. Vi kommer bekanta oss med begrepp som heteronormativitet, cisprivilegier, mikroaggressioner och minoritetsstress.

Sal: Aula Nova